Kauppilan silta


Virkisty luonnossa
Virkisty
Retkeilyreitit
Pururadat
Suunnistus
Pyöräily
Uiminen
Melonta
Laskettelu

Teuvan ja Karijoen reitistöt -kartta

Retkeilyreitit

Sopivat erityisesti pitempien retkien pohjaksi viikonloppuisin ja muina vapaa-aikoina. Toki reiteille voi tehdä lyhyempiäkin retkiä.

Reittien varressa on nuotiopaikkoja ja laavuja taukopaikoiksi. Kulkijan seurana on mukavia maisema ja pohjalaista luontoa. Talvella reiteille ajetaan ladut.

Parran ympäristön retkeilyreitit

Nuotio Koilliseen suuntaavat reitit johtavat Parrasta Loukajan kautta Äystölle. Etelän suuntaan kulkiessa reitin varrelle asettuvat Lutakkoneva tai Suksenjärvi. Pidempi matka johdattaa Karijoelle, jossa voi edetä Kakkorin kautta aina Pyhävuorelle asti.

Reitti voidaan jakaa seuraaviin väleihin:

Koilliseen/pohjoiseen:

Parra-Paljasvuori-Loukaja-Äystö (12,5 tai 9 km reitin mukaan)

Kaunisharjulla on taukopaikaksi sopiva nuotipaikka laavuineen. Loukajassa taukoa voi pitää kämpällä. Myös monipuolisempi ohjelma ja tarjoilu järjestyy uudelle monitoimikämpälle.

Parra-Lossanmäki/Teuvan kirkonkylä

Etelään:

Parra-Suksenjärvi-Sivi (7 km)

Nuotiolla Suksenjärven Järvipelloilla sijaitseva Järvikämppä tarjoaa oivan taukopaikan. Suksenjärven rannalla on kaksi lintutornia helpottamassa lintujen havainnoimista ja maisemien ihailua. Jälkimmäisen lintutornin tuntumassa Suksenjärven lasku-uoman suulla on lisäksi mainio taukopaikka laavuineen ja pöytineen. Paikalla on myös pysyvä linnunpönttönäyttely.

Välin päätepisteessä Sivissä on vanha metsämieskämppä ja korsutalli. Kämpän tuntumassa on myös vanha tervahauta.

Parra-Lutakkoneva-Sivi (9 km)

Reitti ylittää Iso-Parran, jossa on jääkauden aikaisia kivipeltoja. Lisäksi Iso-Parran laidalta sijaitsee Sikakallion jyrkänne, joka poikkeaa järeydessään selvästi ympäröivistä maisemista.

Lutakkoneva on teuvalaisen maiseman näyttävin suoalue laajoine allikkoineen. Suo onkin yksi Teuvan monista suojelusoista.

Sivi-Kakkori (Karijoella)

Sivin kämpän tuntumassa samalla mäntykankaalla sijaitsee myös nuotiopaikka. Nuotiopaikalta reitti jatkuu kohti Karijoen Kakkoria. Ensimmäinen Karijoen puolella oleva laavu sijaitsee muutaman kilometrin päässä Sivin kankaalta.

Viiatin retkeilyreitit

Norinkylän Viiatissa kiertää kymmenisen kilometriä pitkä reitti. Maasto on melko tasaista, vaikka reitin varrella on Teuvan korkein paikka Aittakallio.

Viiatin reitti Viiatissa kasvavat Teuvan pisimmät metsät. Rehevät kuusikot väistyvät metsäalueen korkeimmissa osissa männiköiden tieltä. Maisemassa näkyvät kattavasti metsien eri kehitysvaiheet aukoista vanhaan metsään.

Reitin varrella oleva Viiatin vanha metsä on tärkein vanhan metsän alue Teuvalla. Metsän kupeesta löytyy myös Teuvan ja koko Etelä-Pohjanmaan pisin kuusi.

Teuvan korkeimmalla paikalla (178 m mpy) sijaitsee taukopaikaksi sopiva laavu.

Talvella reittiä kulkee hiihtolatu.

Kuvia reitin varrelta
Opasteet ohjaavat kulkua
Mäntykankailla matka taittuu ripeästi
Aittakallion laavu on Teuvan korkeimmalla paikalla
Nuotio kruunaa tauon


TEUVAN MUUTTUVAT MAISEMAT