Perhonen


Eläimet maisemassa
Linnut
Hyönteiset
Nisäkkäät
Matelijat
Matelijat ja sammakkoeläimet joutuvat usein sovittamaan elämänrytminsä veden lämpötilan mukaiseksi. Kylmän ilmaston vuoksi teuvalaisesta luonnosta löytyvätkin vain lajiryhmiensä karaistuneimmat edustajat.

Kuvat saa näpäyttämällä suuremmiksi.

Sisilisko Sisilisko elää monenlaisissa ympäristöissä metsissä ja pelloilla. Hyönteisiä syövän liskon erikoisuus on sen kyky katkaista häntä henkensä pelastamiseksi. Jos henki säilyy, niin pudonneen hännän tilalle kasvaa vain lyhyt korvikehäntä.

Sisiliskon sukulainen on erityisesti rehevissä metsissä viihtyvä kuparinhohtoinen vaskitsa. Vaskitsa näyttää käärmeeltä, sillä lajin jalat ovat surkastuneet.

Kyy on yleinen erilaisissa metsissä ja pellonreunoilla. Kyyhyn törmää useimmiten kesäisillä teillä, maastossa sitä pääsee näkemään varsin harvoin. Myrkyllisenä lajina kyy ei ole erityisen toivottu vieras.
Rupikonna Rupikonna on sammakkoeläinten vähiten kaunis edustaja. Kömpelön näköinen konna ryömii usein maalla, kun varsinaiset sammakot polskuttelevat enemmän vedessä. Tavallinen sammakko on yleinen lähes kaikenlaisissa kosteikoissa. Viitasammakko on selvästi vähälukuisempi - lajin pulputtavaa soidinääntä voi kuitenkin kuulla esimerkiksi Suksenjärven keväässä.

Teuvan neljäs vakituinen sammakkoeläin on hieman sisiliskoa muistuttava pyrstösammakko: vesilisko. Laji on selvästi sisiliskoa pienempi ja elää kevään sammakoiden tapaan erilaisissa vesilammikoissa.


TEUVAN MUUTTUVAT MAISEMAT