RIIHIRUISLEIPÄ
	
	Juuri: (Tehdään edellisenä iltana)
		
		1 litra  haaleaa vettä
		25 g     hiivaa
		350 g    ruisjauhoa
	Aamulla lisätään:
		25 g     hiivaa
		1,5 rlk  suolaa
		400 g    hienoja ruisjauhoja
		n. 400 g karkeita ruisjauhoja

	Annetaan kohota hyvin,(kaksinkertaiseksi) ja leivotaan leiviksi, pistellään.
	Taikinasta tulee 6 kpl 400 g:n leipää:
	Kohonneet leivät paistetaan 210 C` n. 15-20 min.
	

		RIIHIKUPIT
		
		3 kpl         valkuaisia     =80g
		1,5 dl        tomusokeria    =60 g
		1,6 dl        riihiruista    =70 g
		1 mittalusik. suolaa
		40 g          sulatettua voita
		20g           vettä
	
	Valkuaisen rakenne rikotaan, lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet
 	hyvin sekoittaen.
	Lisätään voisula ja vesi.
	Pellille muotoillaan pyöreitä lättyjä, halkaisija n. 17 sm. Korkeintaan neljä
	paistetaan yhtä aikaa, jotta kupit ehtii muotoilla ennen kuin ne kovettuvat.
	Paistetaan 190 C` 6 min.


		MARJAKUKKO  murotaikinasta  paist. 190 C`n. 15 min.

		150 g     voita
		1 dl      sokeria
		1 muna
		3,6 dl    riihiruista
		1 tl      leivinjauhetta

	Uunivuoka halk. 17 sm voidellaan
		20 g      voita
		¼ dl      ruishiutaleita
	Päälle  400 g puutarhamarjoja, joihin on sekoitettu 1 dl sokeria,
	sekä 0,5 dl perunajauhoja.



		RIIHIVIINERIT

		40 g         hiivaa
		1/3 tl       suolaa
		2 rlk        sokeria
		1            muna
		2,5 dl       kylmää vettä
		50 g         sul. voita
		1 dl = 50 g  ruisjauhoja
		2 dl = 140 g vehnäjauhoja
	Valmistetaan taikina.  
	Väliin kaulitaan   200g voita
	Kaulitaan kolmeen kertaan, useampaankin jos intoa riittää.
	Tehdään neliöitä, kohotetaan.
	Kostutetaan munaan, jonka jälkeen raesokeriin, laitetaan mieleistä hilloa,
	ja  paistetaan  210 C`
	HYVÄÄ TULEE!


		MARJAPIIRAKAT

		400 g  riihiruisleipätaikinaa
		saadaan 10 kpl  pieniä pyöreitä piirakoita
	TÄYTE:
		700 g   puolukkaa
		1,5  dl  sokeria
		3 rlk     perunajauhoa
	Taikina pyöritellään palloiksi, kaulitaan ohueksi, täytetään puolukkahillolla
	Ja reunat rypytetään.
	Valmiit piirakat voidaan pakastaa raakana ja paistaa tarvittaessa.
	Pakastetut raa`at piirakat paistetaan jäisinä 210 C`n.  15 min.
	Samasta taikinamäärästä voi myös tehdä esim. kaksi isoa piirakkaa.

		
		RUKIINEN JUHLA -HÄÄTORTTU

		4          munaa
		1 ½  dl    sokeria
		1 ½  dl    riihiruis
		1 ½  rlk   kaakaota  tummaa
		1 ½  tl    leivinj.
  I  TÄYTE:				           II TÄYTE:   PUOLUKKAINEN TÄYTE
        2dl  kermavaahtoa, lakkahillo+ marjaa	           2 dl kermavaahtoa 
        Kinuski: (keitetään)		                   3 dl marjoja, puolukkaa survotaan
  		1 dl kermaa			                kermavaahdon joukkoon.
		1 dl fariinisokeria		           sokeria
				                           vaniljasokeria

Takaisin
Etusivulle