Yrjö Nevanperä, rehtori ( EMU7-9 )
Pirjo Eränen ( EHA , virkavapaalla)
Tapio Hokka ( EMU 1-6 )
Anne Saariniemi, kehitysvammaohjaaja, Eräsen sijainen
Arja Tammilehto, avustaja, Saariniemen sijainen
Marja-Liisa Siirtola, avustaja
Eija Sippola, avustaja
Marianne Korpela, avustaja
Saila Lehtimäki, avustaja
Raili Lähdes, siistijä

Jos lapsi saa tunnustusta, hän oppii arvostamaan itseään. Jos lapsi saa kokea hyväksyntää ja ystävällisyyttä, hän oppii löytämään rakkauden. Tuntematon

 

 

Tapio Hokka

erityisopettaja luokilla 1 - 6

Kun lähdin 60-luvun lopulla opiskelemaan Turun yliopistoon, yksi oli varma: Minusta ei koskaan tulisi opettajaa.

Aloitin erityisluokanopettajana syksyllä 1995. Sitä ennen kiersin Teuvan kyliä ja kouluja 15 vuoden ajan osa-aikaisena erityisopettajana ( puluki ). Olen ollut myös luokanopettajana Riipissä sekä yläasteen biologian ja maantiedon lehtorina Kihniöllä ja Kannonkoskella. Kokemusta ja näkemystä koululaitoksen eri puoliin on karttunut. Niinpä olen kouluttanut itseni myös opettajien työnohjaajaksi.
Tässä työssä on vaarana jumiutua paikoilleen opettajan rooliin. Ei ole ole hyväksi olla "patologinen pedagogi". Riski on suuri, varsinkin kun kotinanikin on koulurakennus. Olen siksi pakottanut itseni myös oppimaan jotakin. Viime vuosien harrastus on ollut tietokoneet ja ohjelmien näpräys.

Vain niin kauan, kun pystyn itse oppimaan uutta, voin toimia opettajana.

 

Tapio-ope

 

Ps. " Kyllä opettajilla on helppoa - istumatyö ! " ( Naapurin emännän kommentti )

 

 

Yrjö Nevanperä

Erityisopettaja, 7-9 -luokan opettaja

Olen syntynyt vuonna 1951 ja toiminut opettajana erityisluokalla syksystä -93 lähtien. Valmistuin erityisopettajaksi vuonna 1981 ja siitä lähtien toimin kiertävänä erityisopettajana kotikunnassani.
Opettajan työ erityisluokalla on vaativaa ja antoisaa. Erityisoppilaat mukautessa opetuksessa ovat kaikki yksilöitä, joka tuo opetuksen suunnitteluun oman vaikeutensa ja myös haasteensa. Tässä työssä näkee kyllä oman työnsä tulokset ja oppilaat antavat palautteensa välittömästi. On antoisaa työskennellä näiden oppilaiden kanssa, joskin omat raskaat päivät tähänkin työhön liittyy.

Oman haasteensa koulutyöhön ovat tuoneet kaksi näkövammaista oppilasta, jotka ovat veljeksiä. Ilman henkilökohtaisia avustajia ei tulisi opiskelusta mitään. Työskentely heidän kanssaan on mennyt sittenkin oikein hyvin.

Luokassani on myös yksi autistinen poika avustajineen. Opettelen löytämään hänen kanssaan oikean kommunikointitavan. Erittäin haasteellinen.

Mottoni kuuluu:

" Vaikka joskus haluttaisikin, niin päivääkään en vaihtaisi pois. Vaikka nyt ei sujuisikaan, niin huomenna jo voikin sujua. "

 

 

Arja Tammilehto

koulunkäyntiavustaja

Olen työskennellyt erityisluokilla EHA 1:ssa syksystä 1993 lähtien. Ensimmäiset viisi vuotta toimin yhden oppilaan henkilökohtaisena avustajana. Tällä hetkellä avustan EHA 1:ssa, EHA 2:ssa sekä opetan EMU 1-6:n oppilaita historiassa, käsitöissä sekä uskonnossa. Olen toiminut tarvittaessa myös kehitysvammaohjaajan sijaisena.
Pätevyyden koulunkäyntiavustajaksi olen suorittanut oppisopimuskoulutuksella. Koulunkäyntiavustajan tehtäväkuva määräytyy kouluhallituksen ohjeessa ( 1988 ). Viikkosuunnitelma on kuitenkin tarvittaessa joustava. Koulunkäyntiavustajan tehtäviin kuuluvat myös välituntivalvonta, osallistuminen vanhempainiltoihin ja koulun muuhun toimintaan. Lisäksi koulunkäyntiavustaja huolehtii opettajan ja rehtorin antamista avustajan työhön liittyvistä tehtävistä.

Mielestäni koulunkäyntiavustaja on tasa-arvoinen ja tärkeä henkilö koulumaailmassa sekä kokonaisuuden että yksittäisen oppilaan kannalta.

 

 

Marja-Liisa Siirtola

koulunkäyntiavustaja

Olen Siirtolan Marja-Liisa ja olen työskennellyt nykyisessä Sepän Ahjon koulussa vuoden 1996 syksystä lähtien. Välillä oli vajaan vuoden katko, elokuusta 1999 olen ollut täällä hyvin työllistettynä. Olen toiminut yksilöllisessä opetuksessa ( EHA ja mukautettu opetus ) eri tasoisten oppilaiden avustajana. Suoritin KKA:n ( koulunkäyntiavustajan ) ammattitutkinnon 2000 - 2002 välisenä aikana oppisopimuskoulutuksena Suolahdessa.
Nykyään toimin aamupäivisin luokassa avustajana ja iltapäivisin pienen pojan avustajana hoitokoti Niittyleinikissä, Teuvalla.

Pidän työtäni mielekkäänä ja haastavana.